Verband tussen slechte mondgezondheid en ziektes | Mondiaal
Menu
0111 - 218008

Actualiteiten

26 maart 2019

Verband tussen slechte mondgezondheid en ziektes

Op 20 maart was het Wereld Mondgezondheidsdag en in verband met deze dag werden er verschillende publicaties gedaan over mondgezondheid. Een slechte mondgezondheid verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten en er is een relatie tussen tandvleesontsteking en diabetes.

Van tandplaque naar ontstekingen

Tandarts Richard Kohsiek legt uit dat er goede en slechte bacteriën in de mond aanwezig zijn. Het gaat mis als de slechte bacteriën de overhand krijgen, en tandplaque zich verkalkt tot tandsteen. Dat tandsteen kan ook onder het tandvlees terecht komen, wat voor ontstekingen en botafbraak kan zorgen. Als het tandvlees wat van het gebit af komt te staan, ontstaat er ruimte waar mondbacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen.

Verband tussen parodontitis en ziektes

Wanneer een schadelijke bacterie zich door het lichaam verspreid, kan deze zich bijvoorbeeld hechten aan een hartklep en daar voor een ontsteking zorgen. Uit onderzoek blijkt dat parodontitis, ernstig ontstoken tandvlees, het risico op hartproblemen met meer dan de helft verhoogt. Er is ook een relatie tussen parodontitis en diabetes. Mensen met diabetes hebben twee tot drie keer vaker te maken met ernstig ontstoken tandvlees, waarschijnlijk doordat de weerstand tegen infecties verslechterd door een ontregelde bloedsuikerspiegel. En andersom geldt dat ook: een ontsteking ontregelt de suikerspiegel.

De mond als kompas

Hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema legt uit dat een ongezonde mond een kompas kan zijn voor wat er mis is in de rest van het lichaam. Blaasjes in de mond komen bijvoorbeeld voor door bijwerkingen van geneesmiddelen en een droge mond kan een signaal van suikerziekte zijn.

Alhoewel rokers vatbaarder zijn voor tandvleesontstekingen dan niet-rokers, is dit niet altijd goed zichtbaar. Roken leidt tot vernauwing van de bloedvaten, en vernauwde bloedvaten zorgen voor een mindere doorbloeding van het tandvlees. De afweer tegen bacteriën in de tandplaque neemt af. Door vernauwde bloedvaten bloedt het tandvlees minder, waardoor de signalen van tandvleesontsteking niet zichtbaar zijn.

Kijktip: de video over de mond – de spiegel van de gezondheid.

Hoe ziet goede mondverzorging eruit?

We weten allemaal dat we voor een goede mondgezondheid tweemaal per dag moeten poetsen, liefst elektrisch. Dit gebeurt nog niet goed, vaak en lang genoeg. Daarnaast is het noodzakelijk om elke dag te stokeren. Kies voor een tandpasta met fluoride, dat beschermt het tandglazuur.

Minder vaak eten

Een tip die we niet zo vaak horen, is om minder vaak te eten. Bij de vertering van suikers en zetmeel scheiden ze zuren uit, en dat zorgt voor een hoge zuurgraad in de mond. Daardoor ontstaan gaatjes. Je speeksel neutraliseert de zuren, maar dat kost tijd.

Heb je vragen over je mondgezondheid? Neem dan contact op met de tandartsenpraktijk of maak een afspraak!

Mondgezondheid als kompas voor je lichaam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: KNMT